Het Taalbad
);" />
© CVO Scala

Kijk uit voor de smartphone

Wat past?

Kies voor elke paragraaf een gepaste titel.
Toen in 2007 de eerste iPhone werd voorgesteld, had niemand kunnen vermoeden dat de smartphone zo populair zou gaan worden. Er zijn ondertussen meer smartphones dan mensen op aarde. Veel gebruikers kunnen geen dag meer zonder. Het toestel kan leiden tot milieuproblemen, verslaving en depressie.


Ben je op zoek naar een nieuwe gsm? Ga je voor een smartphone met internet en sociale media? Of kies je voor een eenvoudig model waarmee je alleen maar kan bellen en sms’jes versturen? In de winkel vind je steeds minder gewone gsm-toestellen. Toen Nokia in 2017 een oud model opnieuw in productie bracht, was dat groot nieuws. Nochtans is de gewone gsm duidelijk op zijn retour, ook al blijven sommige gebruikers dergelijke toestellen verkiezen.
De keuze aan smartphones is gigantisch. Je kunt kiezen voor een model met iOS, met Android of met een ander besturingssysteem. Prijzen gaan van enkele tientallen tot meer dan duizend euro.


Heel wat gebruikers geven aan dat hun smartphone na een tijdje trager begint te werken. Ook de batterijen gaan na een tijdje minder lang werken of het scherm begint slecht te reageren. Sommige smartphones kunnen na een tijdje ook niet meer geüpgraded worden naar de nieuwste versie van het besturingssysteem.
De meeste smartphones worden dan ook niet veel langer dan twee jaar gebruikt. Wat gebeurt er met de oude toestellen? Die worden vaak weggegooid en komen in de afvalketen terecht. Een groot deel wordt niet gerecycleerd. Nochtans bevatten deze toestellen heel wat waardevolle materialen.
Doordat de gebruikers zo vaak een nieuw model kopen, blijft de productie erg hoog. Er zijn wereldwijd enorme hoeveelheden energie nodig om deze toestellen te produceren.
De smartphone vormt dus een zware belasting op het milieu.


Gebruikers nemen tientallen tot honderden keren per dag hun smartphone vast. Tijdens het wachten op de bus, tijdens het sporten maar ook vaak op het werk wordt er naar het schermpje gekeken, wordt een status op de sociale media gecheckt of nog snel een berichtje gestuurd. In recent onderzoek geven heel wat gebruikers toe dat ze eigenlijk geen dag meer zonder de smartphone zouden kunnen leven. Gaat het toestel onverwacht stuk, dan wil men het zo snel mogelijk kunnen vervangen of laten herstellen. Als gebruikers even geen bereik hebben of de batterij van hun smartphone is even plat, dan worden ze zenuwachtig en rusteloos omdat ze hun toestel niet kunnen gebruiken. Je kunt het vergelijken met de verstokte roker die vergeten was om op tijd een pakje sigaretten te kopen.
Bij sommige gebruikers gaat dat erg ver. De smartphone verstoort hun werk, waardoor ze minder productief worden. Andere gebruikers gaan ook ’s nachts het toestel gebruiken waardoor hun slaap verstoord wordt. Of men stopt meer tijd in de virtuele contacten via de smartphone dan in echt sociaal contact. Deze verschijnselen kunnen wijzen op een ernstige verslaving.


Verslavingen kunnen leiden tot gezondheidsklachten en sociale problemen. Dat is niet anders bij een verslaving aan de smartphone. Verslaafde gebruikers hebben vaker dan normaal last van angstverschijnselen, gedragsstoornissen, slapeloosheid, stemmingswisselingen en depressie.
Daarnaast kunnen ook niet-verslaafde gebruikers last krijgen van hoofdpijn of vermoeide ogen. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat in sommige gevallen ook cataract kan veroorzaakt worden. Er blijft nog heel wat wetenschappelijke discussie over het verband langdurig gsm-gebruik en aandoeningen van de hersenen.


Er wordt dan ook geadviseerd om de gsm met mate te gebruiken. Vooral jonge kinderen kan men beter uit de buurt van het toestel houden. Sommige ouders proberen afspraken te maken met hun tieners om te voorkomen dat ze het toestel te vaak gebruiken. Een gsm kan handig zijn om de hulpdiensten snel te bereiken of om contact te houden met je vrienden, maar het blijft uitkijken voor overmatig gebruik.


* http://www.scientias.nl
* http://www.telegraaf.nl/tech/981261/smartphones-slecht-voor-je-ogen
* http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170226_02751669
* https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/smartphoneverslaving-gelinkt-aan-depressie
* http://www.nieuwsblad.be/cnt/gqjgumbv
* http://www.standaard.be/cnt/dmf20101220_108
* http://www.gva.be/cnt/dmf20170420_02842807/rechter-erkent-verband-tussen-gsm-en-kanker
* https://radio1.be/welke-afspraken-maak-jij-met-je-kinderen-over-sociale-media-en-de-tijd-die-ze-online-doorbrengen


Dit artikel is eigendom van CVO Scala. Geen overname zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.